1- هرم بزرگ جیزه (خوفو)
هرم بزرگ جیزه (اسم دیگر: هرم خوفو یا هرم خئوپس) در مصر تنها بازمانده عجایب هفتگانه جهان به شمار میره. پندار بر اینه که این هرم آرامگاه فرعون خوفو از دودمان چهارم بوده . از اینرو به این هرم، هرم خوفو هم گفته می شه. این هرم در شهر قاهره مصر واقع شده و قدمت آن به حدود ۲۶۰۰ ق. م. می رسه. ساخت آن توسط ۱۰۰٫۰۰۰ نفر کارگر در مدت ۲۰ سال به اتمام رسیده. این هرم که با عنوان هم هرم بزرگ جیزه نیز شناخته شده، بزرگ ترین و قدیمی ترین هرم در میان اهرام مصر است و برای مدت ۳۸۰۰ سال، بلندترین سازه ی بشر بر روی زمین بوده است.
2- مجسمه بزرگ ابوالهول
مجسمهی اِسفینکس یا ابوالهول غول افسانههای مصر باستان و اسطوره ادیپ، مخلوطی از انسان و حیوان با پیکری از شیر، مزیّن به بالهای عقاب و دارای سری شبیه سرزنان است.
این موجود افسانهای کسانی را که موفق به حل معمّای او نمیشدند میکشت و در نظر مصریان باستان مظهر آفتاب محسوب میشد.
اِسفینکس بزرگ که در مصر قرار دارد از صخرهای یکپارچه تراشیده شدهاست و ۲۰ متر ارتفاع و ۷۰ متر طول دارد. بعد از هجوم تازیان به مصرباستان و تصرف، نام اِسفینکس را ابوالهول نهادند. یعنی پدرِ وحشت!
مجسمه ابوالهول در مصر این گونه که حدس زده می شود باید در اصل دارای سری به شکل شیر باشد و آنگونه که زمین شناسان انگلیسی پیش بینی می کنند قدمت آن باید بیشتر از تخمین های قبلی باشد.
مصر شناسان معتقدند تندیس خارج از قاهره که دارای سر فرعون و بدنی شیر گونه است متعلق به بعد از ساخته شدن اولین هرم چیزی حدود ۴۵۰۰ سال پیش است.
3- فانوس اسکندریه
فانوس اسکندریه یکی از هفت عجایب جهان باستان است. این فانوس عظیم در جزیره فاروس در ساحل شهر اسکندریه مصر قرار داشت و به منظور هدایت ملوانانی که قصد سفر به این شهر را داشتند، توسط اسکندر مقدونی بنا شد و در حدود ۱۵ قرن روشن بود. متاسفانه این فانوس یکی از شش شگفتی جهان باستان بشمار میآید که دیگر اثری از آن باقی نمانده است. معمولا از آن برای کمک به دریانوردان برای یافتن ساحل و دیدبانان برای رویت کشتی های جنگی استفاده میشد.
4- مسجد محمد علی
مسجد محمد علی پاشا واقع در قلعه صلاح الدین قاهره در مصر است که از سوی محمد علی پاشا بین سالهای 1830 تا 1848 به سبک معماری عثمانی و الگوبرداری از مسجدی در استانبول ساخته شد و اکنون به بارزترین مسجد قاهره و بزرگترین مسجد نیمه اول قرن نوزدهم شهرت یافته است.
5- هرم پلکانی جوزر
هرم پلکانی جوزر در گورستان سقاره واقع شده و یکی از اولین اهرام ساخته شده در دروان مصر باستان است.این بنا در سدهی ۲۷ قبل از میلاد برای عنوان مکانی برای به خاکسپاری فرعون جوزر توسط وزیرش ایمهوتپ ساخته شد. این بنای باستانی در ابتدا به عنوان یک مکان سنتی با سقف مسطح ساخته شد اما بعد از پایان سلطنت جوزر به یک هرم پلکانی به شش لایه تبدیل شد و ارتفاع آن به ۲۰۴ فوت(۶۲ متر) رسید. اتاقهای دفن در این هرم به صورت زیر زمینی و در تونلهای پرپیچ وخم مخفی است.
6- خانه اپرای قاهره
خانهٔ اپرای قاهره در سال ۱۹۸۰ و پس از اینکه خانهٔ اپرای اصلی متعلق به قرن نوزدهم در سال ۱۹۷۱ در آتش ویران شد، مورد بازسازی قرار گرفت و اکنون عرصهٔ اصلی برای هنرهای نمایشی شهر است. در خانهٔ اپرای قاهره تئاتر سیاحتی و برنامهٔ گروه های موسیقی، باله و شرکت اپرای باله و ارکستر قاهره برنامه اجرا می کنند.
اپرای قاهره در جایگاه های نمایشی شبیه به پارک ناحیهٔ جزیره واقع شده که شامل تئاتر در فضای آزاد، آمفی تئاتر و دو سالن سرپوشیده است.
7- مسجد و مدرسه سلطان حسن
مسجد سلطان حسن مسجدی در قاهره است، که در سال ۷۶۲ قمری برابر با سال ۱۳۶۱ میلادی ساخته شده . در این مسجد چهار اتاق بزرگ طاق دار وجود دارد که به حیاط اندرونی باز می شود و از آن ها همچون شبستان و جایگاه موعظه بهره گیری می شود و نیز مدرسه ها و حجره های طلاب علوم و آرامگاه سلطان. ابعاد اصلی این مسجد ۱۵۰ متر در ۶۸ متر است. این ساختمانی است در مساحتی مستطیل که درازای آن در امتداد قبله قرار دارد.
8- مجسمه رامسس دوم
رامسس دوم ۳ هزار سال پیش بر مصر باستان حکومت می کرده است. رامسس دوم که به عنوان رامسس کبیر هم شناخته میشود، از سال ۱۲۷۹ قبل از میلاد تا ۱۲۱۳ قبل از میلاد در مصر حکومت میکرد. او به خاطر گسترش سرزمینهای مصر از شرق تا سوریهی امروزی و از جنوب تا سودان، معروف است.
9- کتابخانه اسکندریه
کتابخانه اسکندریه مصر نام کتابخانهای است قدیمی در شهر اسکندریه مصر و یکی از مهمترین کتابخانه دوران باستان است.
این کتابخانه را نخستین بار بطلمیوس یکم در ۲۲۸ پ. م. بنیاد کرد و در سال ۱۹۹۲ کتابخانهٔ مدرن و جدیدی با همان نام کتابخانه اسکندریه در اسکندریه گشایش یافت.
10- قصر مونتازا
این قصر در سال ۱۹۳۲ ساخته شده و از آن به عنوان قصر تابستانی پادشاه فواد اول استفاده می شده است. این قصر در ساحل دریای مدیترانه واقع شده و در معماری آن سبک های ترکی و فلورنتین ترکیب شده است. امروزه بازدید از این قصر و باغ های پادشاهی گسترده آن برای عموم آزاد است.
11- موزه باستانی مصر
موزه مصر با بیش از ۱۶۰هزار اثر باستانی مربوط به مصر باستان، یکی از غنیترین موزههای جهان در زمینه مصرشناسی است. این موزه در نزدیکی میدان تحریر، در مرکز شهر قاهره واقع شدهاست.
12- برج قاهره
برج القاهره که با ۱۸۷ متر ارتفاع بلندترین بنا در کشور مصر به شمار می رود، در جزیرهی گیزا واقع شده است. گفته میشود این برج با الهام از یک گیاه لوتوس طراحی و ساخته شده است.
13- پل استنلی
این پل در منطقه استنلی و در نزدیکی مرکز شهر اسکندریه واقع شده و بر روی خلیج استنلی در امتداد کورنیش ساخته شده است. در ضمن این منطقه ساحل فوق العاده زیبایی دارد.
14- هرم خفرع
هرم خَفرِع یا هرم خفرن دومین هرم بزرگ مجموعه اهرام جیزه میباشد. قدمت هرم خفرع به دودمان چهارم مصر میرسد.[۱] هرچند هرم خوفو بزرگترین هرم در میان هرمهای سهگانه است اما خفرع سالمترین شکل هرمی را در میان این سه هرم حفظ کردهاست و نوک هرم و مجموعه تدفینی آن از همه دیگر هرمهای دشت جیزه سالمتر باقی ماندهاست.
15- میدان تحریر
میدان تحریر به معنای آزادسازی یا نجات، بزرگترین میدان قاهره می باشد که در مرکز این شهر و در شرق رود نیل واقع شده است. نام قبلی آن میدان الإسماعیلیة بود که به نام پادشاه قرن ١٩ خدیو اسماعیل نامگذاری شده بود پس از انقلاب ۱۹۵۲ نام این میدان به التحریر (به معنی آزادسازی یا نجات) تغییر نمود
16- اهرام جیزه
مجموعه اهرام جیزه نام مجموعه اهرام تاریخی ساخته شده در دوران مصر باستانِ که در حاشیه شمالی شهر قاهره کنونی واقع شده. هرم بزرگ جیزه یکی از اهرام در مجموعه اهرام جیزه و تنها بازمانده عجایب هفتگانه جهان به شمار میره. قدمت اهرام جیزه به دودمان چهارم مصر می رسه که نام های این اهرام عبارتند از خوفو، خَفرِع و مَنقُرع. که خوفو بزرگترین شان و یکی از عجایب هفتگانه است.
17- صحرای جیزه
در این صحرای دیدنی آثار باستانی معروفی چون اهرام مصر و مجسمه ی ابوالهول وجود دارند. بنای این اهرام و مجسمه ی ابوالهول چنان شگفت انگیزند که بسیاری از باستان شناسان ساخت آن ها به دست انسان زمینی را غیرممکن می دانند و معتقد آن ها را موجودات فرازمینی بناکرده اند.
18- کورنیش
برای پیاده روی آرامش بخش به کورنیش در کنار اسکله بروید. در طول راه شما بسیاری از کافه ها، رستوران ها و مناظر زیبا را مشاهده خواهید کرد.
20- قبرستان داهشور
داهشور گورستان سلطنتی که در صحرای قاهره قسمت کرانه باختری رود نیل و جنوب قاهره قرار گرفته است. هرم های این منطقه در سال های ۲۶۱۳ تا ۲۵۸۹ پیش از میلاد و ۱۹۲۹ تا ۱۸۹۵ پس از میلاد ساخته شده و علت شهرتش به خاطر برجای ماندن آنهاست در حالی که جزو قدیمی ترین هرم های باستانی مصر هستند.
21- قلعه قایتبی
این قلعه در قرن ۱۵ و به دستور سلطان اشرف سیف الدین بر ویرانه های فانوس دریایی باستانی اسکندریه، در شرق جزیره فاروس و برای محافظت از شهر در برابر جنگهای صلیبی ساخته شده بود. این قلعه در زمان خودش، یکی از مهم ترین سیستم های دفاعی منطقه بود.
22- آمفی تئاتر رومان
این آمفی تئاتر در مرکز شهر اسکندریه قرار گرفته و از دوران حکومت رومی ها در این منطقه به جا مانده است.این مکان تاریخی به طرز خیلی اتفاقی، طی عملیات حفاری که در سال ۱۹۶۰ در حال انجام بود، از زیر شن کشف شد تا در قرن نوزدهم، سرزمین مصر باز همه رو شگفت زده کند. طبق بررسی هایی که انجام شده مشخص شد که این آمفی تئاتر متاسفانه طی زلزله بزرگی که در قرن ششم روی داده نابود شده و تاریخ ساخت آن به قرن چهارم برمی گردد.
23- آکواریوم اسکندریه
آکواریومی کوچک در این شهر است که در سال 1930 در اسکله شرقی ساخته شد. در این آکواریوم که یک مرکز تحقیقاتی نیز هست، گونههای مربوط به مدیترانه و دریای سرخ و همین طور رود نیل نگهداری میشوند.
24- موزه ملی اسکندریه
این موزه نسبتا جدید (در سال ۲۰۰۳ ایجاد شده) شامل بیش از ۱۸۰۰ قطعه تاریخی است. این ساختمان ۳ طبقه دارد که هر طبقه مربوط به زمان خاصی از تاریخ است . طبقه اول ( زیرزمین) زمان فراعنه، طبقه دوم زمان روم باستان از جمله حفاری های باستان شناسی از زیر دریا در نزدیکی شهر. طبقه سوم درباره زمان اسلام و مدرنیته است.
25- مسجد ابوالقاسم ال مرسی عباس
این مسجد معروف در اسکندریه، شکل کنونی آن در سال ۱۳۰۷ ایجاد شده اما در سال ۱۷۷۵ ساخته و در سال ۱۹۴۳ بازسازی شده است . نکته جالب اینکه برای ورود به مسجد مردان باید لباس پوشیده تن داشته باشند و زنان باید سر و گردن، دست ها و پاهایشان پوشش داشته باشد
26- ستون پومپی
ستون بلند ۲۵ متری که در ۲۹۷ میلادی به افتخار امپراتور دیوکلسین ساخته شده بود، پومپی نامیده می شود.
27- غردقه
غردقه یک دهکدهی کوچک ماهیگیری است که کنار دریای سرخ واقع شده و دارای سواحل شنی است. امروزه این اقامتگاه ساحلی را نمیتوان از روی زندگی گذشتهاش شناخت زیرا به یک مکان بزرگ توریستی تبدیل شده است که سالیانه گردشگران زیادی را به خود جلب می کند. این شهر بیش از 100 هتل دارد که بیشتر آنها در کنار خط ساحلی قرار دارند. غردقه به خصوص برای غواصی بسیار محبوب و مشهور است.
28- اسکندریه
اسکندریه در ساحل دریای مدیترانه واقع شده و مرکز تجاری و حمل و نقل مصر به شمار میرود.این مکان در سال 331 قبل از میلاد توسط اسکندر کبیر بنا شده و به عنوان تقاطع جهان در نظر گرفته شده بود. بسیاری از مکانهای تاریخی معروف اسکندریه همچون کتابخانه که بیش از 500000 کتاب دارد، توسط زمین لرزهی ویرانگر در قرن چهاردهم تخریب شد. امروزه شکوه تاریخی این شهر کمی کم رنگ شده اما هنوز هم به خاطر وجود جاذبه های فرهنگی و تاریخ غنیاش ، ارزش بازدید را دارد.
29- دهب
دهب در 85 کیلومتری شمال شرم الشیخ در خلیج عقبه و نزدیکی جنوب صحرای سینا واقع شده است. این مکان در آغاز به عنوان یک ناحیهی منزوی در نظر گرفته میشد اما در سال 1980 تبدیل به یک اقامتگاه ارزان برای توریستها و گردشگران شد. ترکیب دریای سرخ و صحرای سینا ، دهب را به یک مکان عالی و ایدهال برای موج سواری، غواصی ،صخره نوردی و کوه نوردی تبدیل کرده است.
30- واحه سیوا
واحه سیوا در نزدیکی مرز غربی مصر واقع شده و تا قرن نوزدهم از سایر مناطق کشور از لحاظ فرهنگی منزوی بود. امروزه ، واحه سیوا یک مقصد توریستی محبوب است. بیشتر گردشگران برای لذت بردن از چشمههای آب شیرین شهر، قدم زدن در کنار درختان نخل و بازدید از آثار باستانی ساخته شده از گل، به آن سفر میکنند.
31- شرم الشیخ
شرم الشیخ، یک اقامت گاه ساحلی مشهور در قسمت جنوبی شبه جزیره سیناست. این ناحیه به خاطر داشتن فعالیتهای مختلف تعطیلاتی بسیار مشهور و محبوب است. این منطقه برای غواصی بهترین نقطهی جهان به شمار میرود. هتلها و آژانسهای مسافرتی میتوانند تورهای مختلف را بر اساس سفر با شتر ، جیپ و یا دوچرخه برنامه ریزی کنند. برخی از محبوبترین کارها در شرم الشیخ شامل غواصی، سفر به کوه سینا و بازدید از صومعهی سنت کاترین است.
32- دشهور
دشهور گورستانی است که درصحرایی در کرانهی باختری رود نیل و در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب قاهره واقع شده است. در مقایسه با جیزه و سقاره ، این یک مکان آرام و بی سرو صداست که می توان اهرام بزرگی در آن دید. تعداد بازدیدکندگان در این منطقه بسیار اندک است.اهرامی که در دشهور قرار گرفته شامل اهرام خمیده و اهرام سرخ است که در طول پادشاهی فرعون سنفرو (۲۶۱۳-۲۵۸۹ پیش از میلاد) ساخته شدهاند.
33- اسوان
اسوان جنوبی ترین شهر مصر بوده و در شمال دریاچهی ناصر واقع شده است. اگر چه آثار تاریخی در این منطقه در مقایسه با اقصر جزئی هستند اما اسوان پایهای برای گشت و گذار در معابد فیله، Kabasha و معبد خورشید رامسس دوم در ابو سمبل، به سمت جنوب است.همچنین این ناحیه بهترین نقطهی شروع برای گشت وگذار و بازدید از معبد کوم امبو و ادفو ، میان اسوان و اقصر است.
34- قاهره
قاهره در نزدیکی دهانهی دلتای رودخانه نیل واقع شده و دارای تاریخی غنی و پربار است. این شهر در نزدیکی پایتخت باستانی ممفیس ساخته شده و بهترین نقطه برای آغاز سفرهای دریایی در نیل و بازدید از اهرام جیزه است. در موزهی مشهور مصر در میدان التحریر ، بازدید کنندگان میتوانند نمای نزدیکی از گنج توت عنخ آمون و همچنین مومیاییها و دیگر آثار مکشوفه از گذشتههای باستانی مصر را مشاهده کنند.
35- اقصر
یک هزار سال بعد از ساخت اهرام بزرگ ، پادشاهی جدید در مصر به وجود آمد ، و قدرت از پایتخت باستانی ممفیس به تبس در جنوب منتقل شد.اقصر بهترین مکان برای بازدید در مصر است که دارای معابدی همچون کرنک و اقصر است. همچنین این ناحیه دارای مقبره سلطنتی باستانی دره پادشاهان و ملکه ، صحرای دیدنی و جذاب و مناظر رودخانه است.
36- معبد کرناک
اگرچه این بنا به شدت آسیب دیده است اما هنوز هم میتواند توریستهای بسیاری را به خود جلب کند. این بنا یکی از بزرگترین سایتهای مذهبی باستانی در جهان است ، و نشاندهنده دستاورد ترکیبی از نسلهای بسیاری از سازندگان مصری است. معبد کرنک در حقیقت شامل سه معبد اصلی مصر، معابد کوچکتر محصور در خشکی، و چند معبد بیرونی واقع در ۲.۵ کیلومتری شمال اقصر است. بیشتر کارهایی که بر روی این معبد انجام گرفته توسط فراعنهی پادشاهی جدید (۱۵۷۰-۱۱۰۰ پیش از میلاد) بوده است. یکی از معروفترین ساختمانها در کرنک تالار ستونداری است که دارای ۱۳۴ ستون بزرگ در ۱۶ ردیف می باشد.
37- معبد اقصر
معبد اقصر در کرانهی شرقی رود نیل و وسط شهر باستانی تبس واقع شده و در سال 1400 قبل از میلاد در طول پادشاهی جدید بنا شد. این معبد به سه تن از خدایان مصر به نامهای آمون، موت و چونز اختصاص یافته بود. معبد باستانی مرکز جشنوارههای بزرگی مانند اوپت نیز بوده است. در طول جشنهای سالانه، مجسمههای خدایان در امتداد خیابان ابولهول به معبد اقصر همراهی میشدند.
38- دره پادشاهان
در پشت تپه های تبان در ساحل غربی رود نیل، دره پادشاهان یا دروازه پادشاهان، در زبان عربی وادی الملوک پنهان شده. این دره جایی است که در یک دوره تقریباً 500 ساله در آن برای پادشاهان و نجبای قدرتمند عصر پادشاهی جدید مصر (سلسله هجدهم تا بیستم مصر باستان) آرامگاه هایی ساخته شده است.
جنس سنگ های این دره بیشتر از سنگ آهک است و شکل طبیعی و جنس سنگ های آن به ساختن مقبره های موجود در آن کمک کرده است. این دره به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شده. بیشتر آرامگاه های سلطنتی در دره شرقی واقع شده اند.
در دره پادشاهان 63 مقبره سلطنتی از گودال ساده گرفته تا یک مقبره با بیش از 120 اتاق وجود دارد. چند تا از مقبره ها مانند مقبره توتان خامون و یووا حاوی هزاران شیء گرانبها هستند. بضی از مقبره ها از دوران باستان گشوده شده اند و حتی برخی از آنها در طول دوره های رومیان و بیزانسی ها به عنوان مسکن یا کلیسا مورد استفاده قرار گرفته اند. اما تعدادی از آنها در همین 200 سال اخیر کشف شده اند.
دره پادشاهان به عنوان مدفن از سال 1539 پیش از میلاد مورد استفاده قرار گرفته و کاربرد آن به این عنوان از توتموس اول شروع شده و با رامسس دهم یا یازدهم پایان یافته. در زمان رامسس اول (1300 پیش از میلاد) کار ساختن دره ملکه ها نیز شروع شد. اما با این وجود بعضی از زنان با شوهرانشان در دره پادشاهان دفن شده اند.
در میان دفن شدگان در این دره بچه های نجبا و فراعنه هم دیده می شوند. شماری از مقبره ها هم خالی هستند. صاحبان تعدادی از آنها شناخته نشده اند.
به نظر می رسد که همه مقبره های دره پادشاهان در همان دوران باستان به خاطر اشیای گرانبهایشان مورد دستبرد و غارت واقع شده اند. برای همین حاکمان تلاش کرده اند تا حد ممکن از بقایای صاحبان مقبره ها حفاظت کنند. در نتیجه مومیایی ها از مقبره ها به جاهای دیگر برده شده اند تا از آنها بهتر حفاظت شود. حتی حاکمان، بیشتر گنجینه های مقبره ها را هم به منظور حفاظت اجساد در مقابل دزدان از مقبره ها خارج کردند.
در سال 1090 پیش از میلاد وضع بد اقتصادی پای دزدان مسلح را به دره باز کرد. به این خاطر این آخرین سالی بود که دره به عنوان مدفن مورد استفاده قرار گرفت. به نظر می رسد یک غارت عمده هم طی جنگ داخلی زمان رامسس هفتم به وقوع پیوسته باشد.
این منطقه از آخر قرن هجدهم مرکز توجه باستان شناسان و مصرشناسان جهان بوده است و مقبره ها و افراد دفن شده در آن انگیزه پژوهش های زیادی بوده اند. کشف مقبره توتان خامون (با شایعات حول و حوش آن) نیز موجب شده که این مکان به یکی از مشهورترین مکان های باستانی جهان تبدیل شود.
39- ابوسمبل
معابد دوقلوی ابو سمبل از کوهستان و در زمان پادشاهی فرعون رامسس بزرگ در سدهی سیزدهم قبل از میلاد ساخته شد. این بنا به عنوان یادبودی از پادشاه و ملکه ساخته شده بود. در سال ۱۹۶۰ دولت مصر به دلیل انجام کارهای عمرانی مجبور به جا به جایی این معبد شد. زیرا در صورت جابه جا نشدن ممکن بود معبد در زیر آب فرو رود. اگرچه اینکار کمی وقت گیر و طاقت فرسا بود ولی به خوبی تکمیل شد.هنوز هم معبد ابوسمبل به عنوان یک مقصد توریستی خوب شناخته شده است.
40- کویر سفید
صحرای بیضاء یا کویر سفید، منطقه وسیعی از مصر است که در نزدیکی روستای الفرافرة قرار دارد. در صحرای بیضاء می توان عجیب ترین نمونه از سنگ های گچی را دید که با ملایم ترین بادها دچار فرسایش شده اند و به شکل های عجیبی درآمده اند. یکی از معروف ترین این نوع صخره ها که در صحرای بیضاء به وفور پیدا می شود، سنگ های قارچی شکلی است.
41- کلیسای سنت کاترین
دیر کاترین مقدس نام صومعه ای تاریخی است که در شبهجزیره سینا و بر روی کوهپایه کوه سینا در مصر ساخته شده است. این صومعه در سده پنجم (میلادی) به دستور ژوستینین یکم، امپراتور روم شرقی بنا نهاده شد. بر فرمان ژوستینین یکم، صد خانوار از مردم والاش در رومانی برای نگهداری دیر کاترین مقدس به منطقه آورده شدند. هماکنون این صومعه در مالکیت کلیسای ارتدکس یونان و کلیسای ارتودکس شرقی قرار دارد. در سال ۲۰۰۲ میلادی، دیر کاترین مقدس در میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
در این دیر سندی وجود دارد به نام آشتینامه محمد که به محمد، پیامبر اسلام نسبت داده میشود و گفته میشود که متن آن به خط علی بن ابیطالب است.
42- معبد ستی یکم
معبد ستی یکم ، یکی از معابدی است که در کرانه باختری رود نیل در ابیدوس واقع شده است. معبد باستانی در دوران پایانی سلطنت ستی ساخته شد، و ممکن است پس از مرگ او توسط پسر او رامسس کبیر در سال ۱۲۷۹ قبل از میلاد تکمیل شده باشد. معبد شامل فهرست پادشاهای ابیدوس است.
43- مسجد احمدبن طولون
این مسجد بین سالهای ۸۷۶ و ۸۷۹ بعد از میلاد ساخته شده و یکی از قدیمیترین مساجد در قاهره است. این بنا توسط احمد بن طولون ، فرماندار عباسی مصر راه اندازی شد.
این مسجد در اطراف حیاط ساخته شده و در هر چهارطرف دارای تالار سر پوشیده است. منارهی این مسجد طبق منارهی بزرگ سامرا به شکل حلزونی و قرنها بعد ساخته شده است. بخشهایی از فیلم جیمز باند به نام “جاسوسی که مرا دوست داشت”در مسجد ابن طولون فیلم برداری شد.
44- رودخانهی نیل
سفر دریایی در رودخانهی نیل یکی از جاذبههای اصلی در مصر است. رود نیل از زمان مصر باستان بسیار مشهور بوده است. هیچ راهی بهتر از رودخانهی نیل برای ردیابی تاریخ مصر نخواهد بود. تقریبا تمام کشتیهای کروز مصر سفر خود را از طریق مسیر اقصر اسوان انجام میدهند زیرا این مسیر امن، خوش منظره و زیبا است.
استفاده از قایقی چوبی به نام فلوکه، میتواند سفری پرماجرا برای شما فراهم کند. فلوکه قایقی است که از دوران باستان در رود نیل مورد استفاده قرار میگرفت. اگرچه فلوکه همانند کشتی کروز راحت و آرام نیست اما تجربهی سواری در یک قایق هزار ساله میتواند بسیار جذاب باشد.
45- دریای سرخ
دریای سرخ در سواحل مصر ، یکی از زیباترین مکانها در دنیاست. آبهای دریای سرخ دارای دید و منظرهی زیبایی هستند و به همین خاطر نیز در بین افراد مشهور است.
با گستره وسیعی از شکل گیری مرجانی در صخرههای آن ،این دریا میزبان هزاران موجود دریایی متفاوت است. سواحل دریای سرخ در هر دو طرف دریا واقع شده است. در ساحل غربی دریای سرخ ، غردقهی توریستی و نسبتا قدیمی و همچنین شهرهای جدید قرار دارد.
46- معبد حتشپسوت
معبد یادبود حتشپسوت، که در دوران ۱۴۷۹ قبل از میلاد در مصر فرمانروایی و حکمرانی میکرد ، در زیر صخره دیر ال بهاری در کرانه باختری رود نیل واقع شده است.این یک ساختار ستوندار است که توسط معماری به نام سنموت که معمار سلطنتی بوده ، طراحی و اجرا شده است. این معبد بیشتر برای عبادت و احترام به خدای آمون ساخته شده بود. این معبد همان گونه که ذکر شد در کنار صخره ایجاد شده است و دارای تراس سه لایهای است که ۳۰ متر ارتفاع دارد. این تراسها توسط پلکانهای طولانی به هم متصل شدهاند و توسط باغ نیز احاطه گشتهاند.
48- هرم خمیده
هرم خمیده که در دشهور واقع شده است ، دومین هرمی است که توسط فرعون سنفرو ساخته شده است. به طرز مرموزی ، هرم از صحرا در زاویه ۵۵ درجه بالا میرود و سپس به طور ناگهانی به یک زاویه ۴۳ درجه تغییر میکند. یک نظریه بر آن است که با توجه به شیب زاویه اصلی، وزن باید در اتاقهای درونی بالا رود و مسیرها نیز بزرگتر گردد. به همین خاطر سازندگان زاویهی کمعمقتری را اتخاذ کردهاند. این تنها هرم در مصر است که پوشش بیرونی از سنگ آهک صیقلی، هنوز هم دست نخورده باقی مانده است.
49- مسجد الازهر
این مسجد یکی از بهترین نمونههای معماری دوران فاطمیهی قاهره و یکمی از قدیمیترین مساجد شهر است که هنوز پابرجا است. ساخت این مسجد در سال ۹۷۲ میلادی به پایان رسیده است. در ضمن این مسجد و مدرسه، یکی از قدیمیترین دانشگاههای دنیا است. حتی امروزه هم دانشگاه الازهر، یکی از مهمترین مراکز علوم دینی در دنیای اسلام است.
برای ورود به صحن مرکزی باید کفشهای خود را در بیاورید. ورودی اصلی مسجد در وجه شمال غربی بنا قرار دارد. در سمت راست مدرسهی El-Taibarsiya قرار دارد که قدمت محراب آن به سال ۱۳۰۹ برمیگردد. از صحن مرکزی میتوانید چشمانداز زیبایی از پنج منارهی بنا را ببینید. در کنار صحن مرکزی، نمازخانه واقع شده که ۳ هزار مترمربع وسعت دارد.
50- معبد مدینت هابو
معبد مدینت هابو در کرانهی باختری اقصر واقع شده و نامی عربی برای یک مجتمع معبد بزرگی است که به خوبی حفظ شده است. فراعنه حتشپسوت و توتمس سوم معبد کوچکی را که مخصوص خدای آمون بود ساختند. در کنار معبد آنها ، رامسس سوم معبد خود یعنی مدینت هابو را بنا کرد. رامسس سوم سپس هر دو ساختار را در درون دیوارهای عظیم خشتی محصور کرد که شامل انبار ، کارگاهها و خوابگاه است.
51- معبد کوم امبو
معبد کوم امبو در تپهی مشرف به رود نیل واقع شده و یکی از غیر معمولترین معابد ساخته شده در طول دوران پادشاهی بطلمیوسی است.معبد واقعی توسط Ptolemy VI در اوایل سدهی دوم قبل از میلاد آغاز شد. معبد کوم امبو در واقع دو معبد است و هر چیزی در آن در امتداد محور اصلی کپی شده است. در آن دو ورودی ، دو دادگاه ، دو تالار ستوندار و دو پناهگاه وجود دارد.
52- .معبد Colossi of Memnon
این معبد در سال ۱۳۵۰ قبل از میلاد ساخته شده و دارای دو مجسمهی سنگی بزرگی است که آمنهوتپ سوم در موقعیت نشسته را به تصویر میکشد. کاربرد اصلی این معبد محافظت و نگهبانی از ورودی معبد آمنهوتپ بود. این معبد یکی از بزرگ ترین معابد در مصر باستان بوده است اما امروزه تنها دو مجسمه از آن باقی مانده است. هر دو مجسمه نیز تا حدودی آسیب دیده اند و از کمر به بالا تقریبا غیر قابل تشخیص است.
53- معبد فیله
جزیره فیله مرکز فرقهی الهه ایسیس بود.اولین معبد در این جزیره توسط فراعنهی محلی از پادشاهان سدهی سیم ساخته شد. ساخت و ساز معبد طی سه قرن توسط سلسله یونانی بطلمیوس و حاکمان روم ادامه یافت. پادشاه رم به نام تراجان، کیوسک تراجان را در سال ۱۰۰ قبل از میلاد ساخت که به احتمال زیاد به عنوان یک ورودی رودخانه به معبد ایسیس به کار میرفت. در سال ۱۹۶۰ ، معبد و سایر آثار باستانی توسط یونسکو در جزیره به جزیرهی آجیلیکا انتقال یافت تا آنها را از فرو رفتن در زیر آب نیل محافظت نماید. جزیره فیله در حال حاضر زیر دریاچهی ناصر مدفون است.
54- معبد ادفو
معبد ادفو که به خدای هروس(ایزد عقاب نما ) اختصاص داده شده بود و دومین معبد بزرگ مصر بعد از معبد کرنک است. این معبد یکی از بهترین مکانهایی است که به خوبی حفظ شده است. ساخت وساز این معبد در سال ۲۳۷ قبل از میلادتوسط سلطنت بطلمیوس سوم آغاز شد و تقریبا دو قرن بعد در ۵۷ قبل از میلاد توسط بطلمیوس دوازدهم ، پدر کلئوپاترای معروف به پایان رسید.این معبد شامل عناصر سنتی از معابد مصر پادشاهی جدید ، همراه با تعداد کمی از عناصر یونانی مانند خانه تولد ( Mammisi ) میباشد.
55- خیابان معز قاهره
خیابان معز، خیابانی تاریخی به طول حدود ۱ کیلومتر در مرکز شهر قاهره است. خیابان به نام معز لدینالله، چهارمین خلیفه فاطمی نامگذاری شدهاست. بسیاری از بناهای اسلامی و برخی از مهمترین مساجد قاهره در این خیابان قرار دارند. تنها عابرین پیاده حق تردد در خیابان معز را دارند.
سراسر خیابان معز، سنگفرش شده و فقط مخصوص عابران پیاده است. از دیگر جاذبههای این خیابان می توان مدرسهی قلاوون را نام برد که یکی از بهترین نمونههای معماری مملوک است. این مدرسه در سال ۱۲۹۳ تکمیل شده و فضای داخلی آن به زیبایی تمام با کاشیهای زیبا، مرمر مرغوب، موزاییک و شیشههای رنگی دیدنی، تزیین شده است. این مدرسه زمانی که افتتاح شد به عنوان بیمارستان هم مورد استفاده قرار میگرفت.
56- مسجد امام حسین (قاهره)
مسجد امام حسین که در سال ۵۵۳ هجری شمسی در دوران خلافت فاطمیان بنا شده است. در درون این مسجد ضریحی قرار دارد که منتسب به محل دفن سر حسین بن علی است. سر وی پس از کشته شدن از بدن جدا و به شام منتقل شد اما در این مورد که پس از آن بر سر آن چه آمد اختلاف نظر وجود دارد و مکانهای گوناگونی در این مورد نام برده شدهاند.مطابق یکی از روایتها خلفای فاطمی که پیرو مذهب شیعی اسماعیلی بودند پس از سال ۵۰۰ از مرگ وی، سر حسین بن علی را از دروازه فرادیس شام، به عسقلان و سپس به قاهره منتقل و بر آن مقبرهای بنا کردند.
57- بارو بابلیون
این بارو هماکنون در قاهره پایتخت مصر نزدیک به ایستگاه مترو جرجیس واقع شده است که امپراتور تراژان، در قرن دوم میلادی دستور به ساختش داد. در قرن چهارم میلادی که رومیان مصر را اشغال کرده بودند، امپراتور روم آرکادیوس فرمان به بازسازی آن داد. در جمادی الاولی سال ۱۹ هـ برابر با می ۶۴۰م مسلمانان با رهبر عمروعاص این قلعه را محاصره کردند و پس از شش یا هفت ماه در تاریخ ژوئیه ۶۴۰م آن را تصرف کردند.